Mi lehet az oka a faggyúmirigyek túlzott vagy hiányos működésének?

5338
HOZZÁSZÓLÁS:

A fej bőrének kóros zsírosodása, faggyúsodása igen sok esetben a haj teljes kipusztulásához vezet. Természetesen ez csak akkor igaz, ha késik a „radikális beavatkozás”.haj

Nyilvánvaló, hogy valamennyi faggyúra szükség van, hiszen a faggyúmirigyek feladata – normális körülmények között – pontosan az, hogy kenőanyagként biztosítsák a hajszálak fényét, rugalmasságát. Baj akkor van, ha a faggyútermelés túlzott.

Ilyenkor a fejbőrön és a homlokon tapintással érezhetjük a zsírréteget. Ha a zsíros fejbőr megdörzsölése után ujjunkat rányomjuk egy papírra, olyan lesz a papír, mintha töpörtyű lett volna rajta. Ilyenkor a haj is túl zsíros, a frizura csapzott, a gondozatlanság benyomását kelti, és a hajvesztés mértéke elérheti a napi 200 szálat.

Miért zsírosodhat túlzott mértékben a hajunk?

A fejbőr túlzsírosodásáért elsősorban az állati eredetű telített zsírsavak a felelősek. Napjainkban nagy divat lett különféle kapszulákat szedni a vérzsírszint csökkenése érdekében. Igaz, e csodaszernek kikiáltott tablettákat általában nem a hajhullás megszüntetése céljából szedik az emberek.

Csökkenteni kell a telített zsírsavak bevitelét szervezetünkbe. Tévedés ne essék, nemcsak a húsételekről van szó! A magas zsírtartalmú tej, tejföl, tojás, a zsíros sajtok, mind-mind sok zsírt és koleszterint tartalmaznak.

A fejbőr igen erős faggyúsodása esetén időlegesen minden állati eredetű táplálékot kerülni kell, a hajhullás megszűntével pedig csak alacsony zsírtartalmúakat szabad fogyasztani: tehéntúrót, sovány sajtokat.

Emellett törekedni kell a zöldségfélék minél bőségesebb fogyasztására. Koplalásra vagy léböjtkúrára semmi szükség nincs. Utóbbit úgyis csak kivételes esetekben tudja az ember betartani. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a laktató burgonya és kenyér mindenkor szerves részét kell hogy képezze táplálkozásunknak. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a burgonyát mindenkor növényi olajban készítsük el – akár kisütve, akár resztelt burgonyának vagy burgonyás lángosnak.

A fejbőr és haj erős zsírosodása esetén jótékony hatású lehet a növényi olajok és zsiradékok fogyasztása. A faggyúsodást a kis molekulájú telített zsírsavak okozzák. A nagy molekulájú telítetlen zsírsavaknak megvan az a tulajdonságuk, hogy csökkentik a telítettek szintjét a vérben.

5338
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9360
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]