A pantoténsav tényleg késlelteti az őszülést?

1201
HOZZÁSZÓLÁS:

A pantoténsavról csak nagyon kevesen tudják, hogy korábban B5-vitaminnak is nevezték. Mint a B-vitaminok egyike, nagyon fontos szerepet játszik a különböző energiahordozó tápanyagok, elsősorban a szénhidrátok és a zsírok egymásba való átalakulásában.pantotensav-osz-haj

Valóban hatásos őszülés ellen?

így joggal mondhatjuk, hogy a pantoténsav (úgynevezett koenzim-A formájában) a sejtanyagcsere egyik kulcsszereplője. Ez a vitamin befolyásolja a hámrétegek felépítését, a hajnövekedést és a hajszínt.

Mivel állatkísérletekben a pantoténsavhiány a szőrzet őszülését idézte elő, azt megpróbálták e vitamin adagolásával meggátolni. A próbálkozás részleges sikert hozott. Mivel az őszülés időpontja és üteme legnagyobbrészt öröklött tényezőktől függ, azt a pantoténsav, vagy az azt tartalmazó élesztő nem tudja megállítani, de számottevően hátráltatja a folyamatot.

Bizonyosnak látszik, hogy újabban az ország lakosságának egy része hihetetlenül korán őszül. E jelenség sok mindennel összefüggésbe hozható: a bizonytalan jövővel, a kiszolgáltatottság érzésének növekedésével, de elsősorban a B5-vitamin csökkent fogyasztásával.

Az őszülés tényét ki-ki vérmérséklete szerint fogadja. A nők hiúbbak, ezért festeni kezdik a hajukat. Olyanok is vannak azonban szép számmal, akik ősz csíkokat festenek hajzatukba, sőt egész hajkoronájukat ősszé „varázsolják”. Férfiaknál általában sikknek számít az ősz haj.

A pantoténsavhiány első tünetei az étvágytalanság, a rosszkedv és az aluszékonyság. A kórkép súlyosbodásával járási bizonytalanság, egyensúlyzavarok lépnek föl. A napi vitaminszükségletet a kutatók 8-10 milligrammra becsülik. Ezt a mennyiséget élesztőn kívül más tápanyaggal nehezen vihetjük be a szervezetünkbe, hacsak nem eszünk meg naponta négy-öt tojást, ami viszont magas koleszterintartalma miatt hosszabb távon senkinek nem tesz jót. A vegetáriánus étrend – élesztő fogyasztása nélkül – pantoténsavban kimondottan szegény.

1201
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

22541
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]