Mitől hullhat a hajunk?

1483
HOZZÁSZÓLÁS:

A fejfedő alatt a hajhagymák befüllednek, de a fejbőr vérellátása is romlik. Gondoljuk meg; a hosszú éveken keresztül szolgálati sapkát hordó férfiak szinte kivétel nélkül megkopaszodnak. Sok fiatalember éppen a katonai szolgálata alatt kezd el kopaszodni.

A nők kendőviselésével egészen más a helyzet, hiszen a kendőn keresztül a levegő valamennyire átjárja a fejbőrt. A női fejfedők általában könnyebb anyagból készülnek, és viszonylag lazán állnak a fejen. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők jóval ritkábban kopaszodnak, mint a férfiak.

A hajápolás elengedhetetlen feladtunk

A haj testünk terméke, ezért a hajápolás többnyire egyértelmű a testápolással. Ha a testet kellőképpen ápoljuk és egészségben tartjuk, úgy az képes lesz egészséges hajat „előállítani”.

Sokat beszélünk a haj szépségéről, egészségéről, ápolásáról, de a fejbőrt szinte sosem emlegetjük. Amikor a hajról van szó, többnyire csak arra a részére gondolunk, amelyet látunk belőle. Pedig hajunk szépsége, egészsége a nem látható rétegekben, a fejbőrbe ágyazott hajhagymákban dől el, amelyek jól vagy rosszul „érzik magukat”, a bőrszövet tápanyag-, illetve vérellátottságának függvényeként. „Közérzetüket” észrevehető módon kinyilvánítják a haj selymes tapintásán, csillogó fényén, vagy éppen összetapadásán és korpásodásán keresztül.

Mint minden szervezetünkkel kapcsolatban álló folyamatnak, jelenségnek, hajunk állapotának is vannak belső és külső, akaratunktól független és attól függő meghatározói. Bizonyosnak látszik, hogy a haj állományának alakulása a különféle életkorokban elsősorban genetikai kérdés. Ugyanúgy, mint ahogy maga az egészség is az. Lehet örökölni jó egészséget, és lehet örökölni infarktusra való hajlamot.

Ehhez hasonlóan örökölhető a kopaszodásra való hajlam is. Ilyenkor a belenyugvás helyett meg kell keresni a kompenzációs lehetőségeket.

A haj hullásának sok-sok olyan oka lehet, amelyet meg lehet szüntetni. Aztán természetesen vannak olyan okok is, amelyek ellen nem sokat tehetünk: a városi levegő szennyezettsége, az atomerőművek robbanását követő szarkofágsugárzások és nem utolsósorban az ólom felszaporodása a levegőben. Aki valaha dolgozott ólombányában, az nagyon jól tudja, hogy ott idővel mindenkinek kihullik a haja.

A nők és a férfiak egyenjogúságának egyik területe az egészségesen csillogó hajdísz viselésének joga. Ez mindenkit megillet, legfeljebb nem mindenki él vele; az ápolatlan, zsíros haj pedig nem díszére, hanem szégyenére válik viselőjének. Az ápolt haj fontos része a jó megjelenésnek.

1483
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39854
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]