Mik lehetnek a fő okai a férfiak hajhullásának?

1363
HOZZÁSZÓLÁS:

Különösen idősebb férfiaknál elfogadott jelenség a haj kihullása. Tényként kell elfogadnunk, hogy az öregedési folyamat velejárója a hajállomány anyagának romlása. Csak kivételes esetekben fordul elő, hogy idős embernek sűrű, erős, szép hajzata van. Ilyenkor feltehetően kiválóak a genetikai adottságok, valamint jó az általános egészségi állapot is. Az öregedési folyamat egyik oka az, hogy a gyomor nyálkahártyarendszere – az idő múlásával arányosan -megkeményedik, ezért egyes tápanyagok hiányosan, olykor egyáltalán nem szívódnak föl.

Mi lehet a hajhullás oka?

Számtalan betegséget ismerünk, amely a haj kihullását, anyagának romlását idézi elő. Ugyanez vonatkozik egyes gyógyszerek szedésére is. Általánosságban azok a gyógyszerek rontják a haj állományát, amelyek hányingert okozhatnak. (E tény mindig fel van tüntetve az orvosság dobozán vagy a dobozon levő kísérőcédulán.)

A daganatos megbetegedések kezelésére használt radioaktív besugárzások (kobalt stb.) alkalmazása a legtöbb esetben teljes hajvesztést idéz elő.

Megrázó élmények, szellemi túlerőltetés, különösen ha éjjel-nappali nyugtalansággal jár, kicsapongó életmód, öröklött hajlam, célszerűtlen bánásmód és az ápolás hiánya mind-mind okai lehetnek a haj kihullásának.

A rendszeres és erős italozás először a hajállomány silányulásához, a későbbiekben kopaszodáshoz vezethet. Az alkoholista beteg oly mértékben irritálja gyomrának nyálkahártyáját, hogy sem a vas, sem az A-vitamin, sem a B-vitamin nem tud megfelelően felszívódni. Különösen a röviditalok hívei vannak kitéve ennek, hiszen ez az italfajta „öli” a legdrasztikusabban a szervezet B-vitaminjait.

Nem vitás, hogy a férfiaknál sokszorosan gyakoribb a haj kihullása, mint a női népességben. Több bizonyítékát is föllelhetjük annak, hogy a férfi nemi hormonok „taszítólag hatnak” a haj állományára. Általános szabályként megállapítható, hogy a férfiak körében minél erősebb a szexuális késztetés-és ennek következtében a férfi nemi hormonok termelése -, annál markánsabban jelentkezik a kopaszodás.

Bárki megfigyelheti, hogy azoknál a férfiaknál, akik szexuálisan aktív éveikben erőteljesen kopaszodnak, ez a folyamat úgy a 60. életévtől – tehát a nemi hormonok szintjének csökkenésétől – stagnáló tendenciát mutat. A jelenség megállapításához elegendő néhány ember 60, 70 vagy akár 80 éves korában készült fotóit megnézni. Csodálkozva fogjuk tapasztalni, hogy a hajállomány semmit sem változott! De ha más életkorokat vizsgálunk, akkor is tapasztalhatjuk a jelenséget. Hiszen vannak olyan emberek, akiknél a nemi hormonok szintjének csökkenése már jóval hatvanéves kor előtt bekövetkezik, ők ennek megfelelően őrzik meg hajállományukat.

Nem lehet véletlen, hogy egyes nők kimondottan kedvelik a kopasz férfiakat. Talán azért vonzódnak hozzájuk, mert szexuális teljesítőképességük sokszor átlagon felüli! Úgy látszik, a természet ilyen bohókás! Az elvesztett hajért erős potenciával kívánja vigasztalni emberét. (A kopaszok előszeretettel mondogatják, hogy azért hullott ki a hajuk, mert az asszony folyton ütögette a fejüket: „elég már, elég már”.)

A hajhullás élettani körülményei már hosszú évtizedek óta foglalkoztatják a tudósokat, természetesen elsősorban a férfiakat, őket is leginkább a 20. és 50. életév között. Ezt követően már a legtöbb férfi beletörődik kopaszságába, nem csinál belőle hiúsági kérdést. De 50 éves kor után általában már meg is áll a hajállományának drasztikus ritkulása.

A férfiak hajhullásában az öröklődés és a hormonok játszanak meghatározó szerepet. A férfiak hajnövekedésének újbóli megindítására minden mai csodaszert beleértve is csak egyetlen megbízható, tudományos módszer létezik: nagyobb mennyiségű női hormon adagolása. Ez azonban egyet jelent a kémiai úton történő kasztrálással, így nem marad más hátra, mint beletörődni a folyamatos kopaszodásba.

Kétségtelen, hogy vannak olyan esetek, amikor megfelelő módszerekkel teljes mértékben megállítható a hajhullás, más esetekben pedig csak lassítható a folyamat.

1363
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39852
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]