Miért teszi tönkre a fejbőrt a vér elsavasodása?

1298
HOZZÁSZÓLÁS:

Legtöbben ha savasodásról beszélünk, a talajok elsavasodására vagy esetleg a savas esőkre gondolunk. Csak keveseknek jut eszébe szervezetünk savháztartása.

A mozgásszervi betegségek (reuma, idült ízületi gyulladás, artrózisok) napjainkban a leggyakrabban előforduló bajok közé tartoznak. Méltán mondhatjuk, hogy népbetegségekről van szó. A köszvényes ízületi gyulladás – és sok más betegség – kialakulásának egyik oka a vér túlsavasodása. E káros állapot különösen vese- és bőrbetegségek okozója. Egyre többen keresik föl a legkülönfélébb fejbőr-rendellenességekkel a természetgyógyászt. Többnyire akkor, amikor már a hajállomány nagy része kipusztult.

Az eredményes gyógyítás alapelve ebben az esetben is az, hogy a betegség okát kell megszüntetni, azután a természet már magától véghez viszi a gyógyítást, és a hajhullás megszűnik. Természetesen e megállapítás csak akkor igaz, ha a beavatkozás időben megtörténik.

Miért okoz az elsavasodás fejbőrproblémákat?

Vérünk 20 százalékban savas, 80 százalékban lúgos kémhatású. Ha jórészt olyan táplálékot veszünk magunkhoz, amely a vér savtartalmát megnöveli, akkor kiválasztószerveinket oly mértékben megterheljük, hogy feladatukat már nem tudják elvégezni. A vér folytonos túlsavasodása előbb-utóbb a fejbőr működési zavarában is jelentkezik.

A fölösleges savak legnagyobb része húgysav, ehhez társulnak a szervezettől idegen más méreganyagok és a konyhasó. Ezeknek az anyagoknak egy része „jogtalanul” telepszik meg szervezetünkben. E nem kívánt folyamat elzárja, elnyálkásítja, elmeszesíti, elzsírosítja a véredényrendszert, és megterheli a kiválasztást végző szerveinket.

Ebben a helyzetben talán a legkisebb baj a fejbőr gyulladt állapota, hiszen a beteget emellett gyakori fejfájások gyötrik, a fáradtság állandó vendég lesz, egymást követik a különféle meghűlések, bakteriális fertőzések. Egy szóval a szervezet elsalakosodása miatt sikerrel támadnak a kórokozók. Ezért a fertőző megbetegedések vissza-visszatérően gyötrik áldozatukat.

A magunkhoz vett táplálék elégése közben savanyagok révén hasznosul. Ezalatt bonyolult biokémiai folyamatok mennek végbe, melyek során savak és bázisok keletkeznek. Mindaddig, míg az előzőekben említett arány és ennek következtében a sav-bázis egyensúly megvan, szép csöndesen dolgozik szervezetünk, és dolgozunk mi is.

A tej az egyetlen élelmiszer, melynek sav-bázis aránya az anyagcsere-átalakulások után is pontosan megfelel a vérbeli arányoknak. A tej csaknem minden, az emberi szervezet számára szükséges tápanyagot tartalmaz, méghozzá kitűnő arányban! Ezért, aki hajának hullását tapasztalja, az jól teszi, ha naponta elfogyaszt egy pohár tejet!

Mivel a pici babák csak tejet kapnak, vérük savháztartásával semmiféle probléma nem szokott lenni.

Táplálékaink vagy kizárólag savakat, vagy csak bázisokat, vagy a kettő helytelen arányú keverékét tartalmazzák. Ezért fontos, hogy nagy vonalakban tisztában legyünk tápanyagaink egészségünk szempontjából meghatározó sav-bázis tulajdonságaival, és azokat figyelembe vehessük napi táplálkozásunkban.

100 százalékig savképzők: Hús, állati eredetű zsiradékok, megkeményedett növényi zsiradékok, hőkezeléssel előállított növényi olajok, fehér és félfehér kenyér, zsemle, kifli, kalács, vajas pogácsa, különféle édesipari termékek (tehát minden, fehér lisztet és cukrot tartalmazó étel), savanyú gyümölcsök és csokoládé.

A gyümölcsök savreakciója változó, és az ezzel kapcsolatos szakirodalmi adatok ellentmondásosak.

100 százalékig bázisképzők: Minden zöldségféle, hagymák, burgonya, gesztenye, búzakorpa, gabonacsírák, élesztő és csicsóka.

A tejet kivéve, minden más élelmiszer a fenti két csoport közé tehető. Nem árt tudni, hogy a főzés és minden egyéb hőkezelés jelentősen csökkenti a bázikus értékeket.

Erős hajhullás esetében törekedni kell a bázikus kémhatású ételek fogyasztására.

1298
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39847
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]