Ismerje meg a hajhullás okait és kezelési módjait

1826
HOZZÁSZÓLÁS:

A hajhullás (alopecia) a haj, illetve testszőrzet kóros hullása vagy hiánya. Nemcsak a hajra, hanem az egyéb testtájak (hónalj, ágyék) szőrzetére is vonatkozik.hajhullas-hajtoredezettseg-5

A haj és a szőrzet normális körülmények között is hullik: a bizonyos hosszúságot elért hajszálak, szőrszálak kihullanak, helyettük újak nőnek. Ez a hajváltás.

A kerek, kopasz folttal járó hajhullás betegségek, pszichés megrázkódtatások után gyakori. A haj rendszerint magától visszanő.

A hajhullás kialakulása

A kerek foltos, nem maradandó kopaszságot okozó hajhullás férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. A maradandó alopecia viszont elsősorban férfipanasz. A halántéktájon kétoldalt, illetve a fejtetőn kezdődik és hátra, a tarkótájék felé terjed.

Oka a férfi nemi hormon túltermelődése. A kopaszságra való hajlam veleszületett, örökletes adottság.

A hormonális tényezőkön kívül maradandó kopaszságot okozhatnak a bőrt roncsoló fizikális behatások (sérülések, égés, fagyás, műtéti heg, röntgensugárzás, kémiai anyagok okozta marás), bizonyos fertőzéses megbetegedések (tuberkulózis, vérbaj, tífusz, bizonyos gombák, vírusok okozta fertőzések), és a daganatos elváltozások, mivel heggel gyógyulnak és károsítják a szőrtüszőket.

A hajhullás kezelése

A kerek foltos hajhullás általában magától megszűnik, és spontán új haj nő. Az új haj kezdetben világos, később ugyanolyan lesz, mint az eredeti volt.

A haj növekedése Prednizolon-kúrával, kis dózisú sugárkezeléssel, a bőr vérellátását javító bedörzsölő szerekkel serkenthető.

A hajhullás nem tragikus

A kopaszodás nem tragédia! Rendszerint a férfi nemi hormonszint emelkedése okozza. Nem az öregedés és nem is a rossz egészségi állapot jele.

Sok nő kifejezetten érdekesnek és vonzónak tartja a kopasz férfiakat! A haj, a közhiedelemmel ellentétben, nem nő gyorsabban, nem lesz sűrűbb, ha gyakran vágják, nyírják, borotválják. Viszont feltétlenül ápoltabb hatást kelt.

A kopaszodás első jele a magasodó homlok és a kopaszodó halánték.

Krónikus hajhullás esetén a kopaszodás feltartóztathatatlan. Az ígéretes hajnövesztő csodaszerek sajnos hatástalanok. A kihullott haj esetleg hajbeültetéssel pótolható. A beültetés igen aprólékos beavatkozás. Egyelőre nagyon költséges és nem feltétlenül sikeres.

A beteg teendői

A hajvizes, hajszeszes bedörzsölés serkenti a fejbőr vérellátását és csökkenti az esetleges viszketést.

Ha a hajhullást valamilyen egyéb, előzetes megbetegedés okozza, a haj sok esetben az alapbetegség gyógyulása után kezd hullani, és lassan, hosszú idő múlva, esetleg csak hónapok alatt nő vissza.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A hajhullás okát feltétlenül tisztázni kell, ezért minden esetben forduljunk orvoshoz.

Az orvos teendői

Az orvos megállapítja, hogy a hajhullás melyik formájáról van szó, és ismerteti, mik a várható kilátások, hogy a hajhullás csupán átmeneti-e vagy végleges.

A hajhullás típusának megfelelően gyógyszeres kezelést, sugárterápiát, illetve bedörzsölő szereket rendel. Pszichés okok esetén pszichoterápiát javasol.

A betegség lefolyása

A betegségeket és a pszichés megrázkódtatásokat gyakran kíséri hajhullás. A folyamat sokáig tarthat. Az átmeneti hajhullás után a haj lassan nő vissza.

A krónikus hajhullás irreverzibilis.

1826
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Balogh Zita szerint:

    A hajhullást nálam egy rossz fog okozta. Először azt hittem, hogy nem megfelelő a sampon és balzsam amit használok. Majd egy ismerősöm kérdezte, hogy nincs-e esetleg rossz fogam, mert az is okozhatja. Miután megcsináltattam ezt a lyukas fogat a hajhullásom is megszűnt.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

34385
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]