Így szüntesse meg a nyomasztó hajhullást!

1947
HOZZÁSZÓLÁS:

Igen gyakran nincs különösebb magyarázat a hajhullásra, ami pedig igen zavaró állapot, s bárkit bármely életkorban érinthet.

Haj persze mindig hullik a fejbőrről, de a kihullott haj mennyisége különböző tényezők hatására az időben változó, ezek közül a stressz a leggyakoribb. A hajhullás legfőbb okai az életkor és különböző betegségek, de a kopaszság örökletes is lehet. Nem szokatlan a fokozott hajhullás például vizsgaidőszakban vagy hasonló, emocionálisan nehéz időszakokban. Fogyókúrázás és a nem megfelelő tápanyagbevitel szerepet játszhatnak a fehérje- és vitaminhiány okozta hajhullás kialakulásában.

A terhesség ugyancsak befolyásolja a haj növekedését. Számos kismama szülés után fokozott hajhullást tapasztal, de később a haj normál sűrűsége visszaáll. A rákos megbetegedések kezelésében alkalmazott kemoterápia is igen jelentős hajhullást válthat ki. A legjobb módszer a haj egészségének megőrzésére az olyan kémiai anyagok, mint a hajfestékek alkalmazásának minimalizálása Hajhullásvagy teljes kerülése, valamint a hajszárítók és más haj formázó eszközök által létrehozott erős hőhatás kerülése.

A kopaszság az az állapot, amikor egy férfinak (jóval ritkábban egy nőnek) hirtelen kihullik a haja. Ez lehet egy kis foltszerű területen, de érintheti a teljes fejbőr területét és a teljes testszőrzet elvesztését is jelentheti. Nem ismert ennek az állapotnak az oka, de vannak arra mutató jelek, hogy rendkívüli stressz kiválthatja. Néha a haj teljes mennyisége kihullik egyetlen éjszaka alatt, más esetekben a haj marékszám hullik egy bizonyos ideig. Gyakran a haj egy bizonyos idő eltelte után visszanő, de a teljes fejbőr kopaszsága és a teljes testszőrzet elvesztése esetén a visszanövés meglehetősen valószínűtlen.

A hajhullás igen kellemetlen, férfiaknál és nőknél is szorongás forrása, így mindenképpen cél a haj növekedésének helyreállítása ahol még lehetséges. A folyamatos hajhullás kozmetikai termékekkel palástolható, amennyiben az érintett személy ettől kellemetlenül érzi magát.

A hajhullás típusának és okának azonosítása

A kezelés a hajhullás típusától és okától függ. Leggyakrabb a férfiaknál és nőknél egyaránt kialakuló férfias típusú hajhullás, amelynek hátterében a férfi nemi hormonok (androgének) állnak. Megjelenésében elsősorban az életkornak és a genetikai meghatározottságnak van döntő szerepe. Ha nőkmél az arcon megfigyelhető fokozott szőrnövekedéssel együtt jelentkezik, akkor egy összetettebb kórkép áll a háttérben, ami magában foglalja a túlzott androgén termelést.

A kopaszodás egyéb típusai: amikor kerek kopasz foltok alakulnak ki; fizikai vagy érzelmi stressz hatására (általában nagyjából 3 hónappal a behatást követően) , létrejövő kiterjedt hajhullás; a haj közvetlen húzásának és károsodásának (többnyire meleg hajcsavaróknak és egyéb hajformázási technikáknak köszönhető) eredménye. A hajhullás ritka oka a hajtépdesés, amikor az emberek saját hajukat tépkedik, ez gyakrabban fordul elő gyerekeknél. Néhány gombás fertőzés hatására is kialakulhat foltokban jelentkező hajhullás.

Sebészi technikák

A hajátültetés tartós megoldás, azonban drága, és több beavatkozásra van szükség. A fejbőr kopasz területének csökkentése olyan kozmetikai beavatkozás, aminek köszönhetően kisebb lesz a kopasz terület. A beavatkozást 4 hetente meg kell ismételni, amíg a hajjal fedett fejbőr szélei össze nem érnek, vagy a bőr annyira el nem vékonyodik, hogy nem lehet folytatni a kezelést.

Kopasz foltok, károsodás következtében kialakult hajhullás

Az első esetben szteroidinjekciókat vagy helyi takrolimuszkrémet lehet használni. A takrolimuszt csak legvégső esetben szabad alkalmazni, mivel növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A második esetben a hajformázási technikákat kell megváltoztatni.

A hajtépdesés kezelése

Ez az állapot megszűnhet beszélgetések és megértés hatására. Segíthet, ha a szülők látszólag érdektelenek maradnak miatta. A hajat tépdeső gyereket nem érdemes megbüntetni, mert az nem segíti gyógyulását. Összefüggésben állhat kényszerbetegséggel is, ám ilyenkor csak a pszichoterápia segít.

A fürtös sülyfű

A klinikai vizsgálatok úgy találták, hogy a fürtös sülyfűvirág hatékony a haj környezetében a keringés javítására. Ömlesztett, porrá őrölt vagy pilulázott formákban kapható. 3-6 hónapon keresztül vagy még tovább kell szedni fogyasztani mint táplálékkiegészítőt. Akik hasmenésre hajlamosak, vagy más emésztési problémájuk van, a növény alkalmazásának megkezdése előtt kérjék ki szakember véleményét.

Étrendi kezelés

A vért “tápláló” ételeket célszerű fogyasztani. Ezek közé tartoznak a fekete szezámmag, a vörös adzukibab, a feketebab vagy déligesztenye, a retekfélék, a spenót, a sárgarépa és a halak. Továbbá olyan ételeket válasszunk, amelyek “hűtő” sajátságúak, mint a görögdinnye, a zöld zöldségfélék, a tofu és a kínaijujuba termése. Kerüljük a meleg, fűszeres ételeket, mint a csilipaprika, a fokhagyma, a marhahús és a bárányhús.

A hajhullást okozhatja alultápláltság. Ügyeljünk arra, hogy változatosan táplálkozzunk, étrendünkben legyenek friss gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek és minőségi fehérjék, például hal, sovány csirke és bab. Fogyasszunk sok zöld leveles zöldséget, mert ezek biztosítják a egészséges hajhoz szükséges alapvető tápanyagokat, valamint biotinban (az egészséges haj növekedéshez nélkülözhetetlen tápanyag) gazdag élelmiszereket, például sütőélesztőt, barna rizst és zabot. A vas szintén fontos a hajnövekedéshez. A zöld leveles zöldségek, a fekete melasz, a füge és a bogyós termésű gyümölcsök mind sok vasat tartalmaznak, amely fontos az egészséges haj számára.

Étrend-kiegészítők

Már említettük, hogy a biotin nélkülözhetetlen az egészséges hajnövekedéshez; szedjünk 3000 mg-ot naponta. A C-vitamin segíti a vas felszív6dását. Szedjünk 2000 mg C-vitamint naponta. Naponta kétszer 50 mg B-vitamin-komplex segít a stresszoldásban és szerepet játszik az egészséges haj kialakulásában. Naponta 500 mg kovaföld bevitele is segíti a haj fejlődését. Jó minőségű, nagy hatékonyságú multivitamin jó alapot ad a haj fejlődéséhez. Kövessük a csomagoláson található útmutatót!

A hajhullás egyéb kezelési lehetőségei

A hajhullás számos okból bekövetkezhet, ezért nincs általánosan hatásos módszer megállítására vagy visszafordítására.Igazán eredménnyel csak a fertőzések, gyulladásos folyamatok következtében jelentkező hajhullás fordítható vissza a kiváltó ok megszüntetésével, a leggyakrabban előforduló, genetikai hátterű, öröklődő hajhullás megállítására nem rendelkezünk hatásos szerrel, így gyógynövénnyel sem.

Akupunktúra

A hajhullás és a kopaszság kezelésére az akupunktúra a fejbőr vérkeringésének javítása és a vér “erősítése” révén alkalmas lehet. Az akupunktúrás terapeuta a helyi akupontokat és az azokkal összefüggő meridiánokat ingerli a kínai orvoslás diagnosztikai módszereinek megfelelően, amelyeket a hagyományos kínai gyógyászat orvosai alkalmaznak valamely állapot esetén az egyéni, specifikus okok felderítésében.

Akupresszúra

A kézujjakat naponta kétszer-háromszor fésűszerűen a fejbőrön végigsimítva kell segíteni a vérkeringést. Esetleg az ujjakkal a fejbőrre lehet közepesen erős vagy erős nyomást gyakorolni 5-10 percen keresztül lefekvés előtt.

Gyógynövények

Kutatók kimutatták, hogy a kis legyezőpálma hatékonyan alkalmazható hajhullás ellen férfiaknál, mert feltételezhetően egyensúlyba hozza a dihidro-tesztoszteron (DHT) mennyiségét, amely a hajhullást elősegítő tesztoszteron anyagcsereterméke. Szedjünk 320 mg, 85%-os liposzterolkivonatot naponta.

Illóolajok

Keverjünk 5 csepp rozmaringolajat, kakukkfűolajat, cédrusolajat és levendulaolajat samponunkba, és ezzel a keverékkel masszírozzuk meg fejbőrünket minden este 10 percig. Ez javítja a fejbőr vérellátását.

Az teljesen normális jelenség, hogy valakinek bizonyos mértékig hullik a haja, mindaddig, amíg a haj normális ütemben nő. A hajhullás komoly aggodalomra és érzelmi problémákra adhat okot. A férfiak körében sokkal gyakoribb a probléma: gondoljunk. csak a férfias típusú kopaszságra, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy a nők immúnisak.
A hajhullás leggyakoribb okai közé tartozik a stressz, a lelki trauma, a táplálkozási problémák, bőrproblémák, amelyek főként a hajas fejbőrt érintik, mint például a pikkelysömör, a kemoterápiás kezelés, a pajzsmirigyproblémák, a terhesség, vagy éppen a menopauza. Bármely előbb felsorolt kórkép esetén ajánlatos homeopata orvost felkeresni, aki a kezelést az alapproblémával összhangban állítja össze. Mégis, ha a probléma nem komoly, az alábbi szerek között megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet az állapot kezelésére.

Calcium carbonicum: Ezt a szert akkor használjuk, ha a hajhullás tudottan a menopauza kapcsán következett be, és jellemző, hogy a beteg a legkisebb fizikai aktivitásra leizzad a hőhullámokat követően, észrevehetően lelassul a szervezet, könnyen kimerül a beteg. A fej és a hajas fejbőr a leghajlamosabb az izzadásra.

Namum muriaticum (Natrium chloratum): Kismértékű hajhullás kezelésére szolgál, ami érzelmi stressz vagy bánat következtében alakult ki, mivel a beteg inkább elfojtotta érzelmeit, minthogy kimutatta volna és feldolgozta volna. A bőr jellemzően száraz, érzékeny területekkel, míg a hajas fejbőr hajlamos a korpásodásra és hámlásra, fó1eg a haj vonala mentén.

Sepia officinalis: Jusson eszünkbe ez a szer akkor, ha a hajhullás egy komolyabb hormonszintváltozást követően jelentkezett, például szülés után vagy menopauza alatt. Használható azokban az esetekben is, amikor az eluralkodott stressz kimeríti a szervezetet érzelmi, mentális és fizikai szinten is.

Helyileg alkalmazható folyadékok és oldatok

A hajhullás megállítására, lassítás ára javasolt készítményekben számos növény kivonata megtalálható. Gyakori alkotórészek a nagy csalán levele, a görögszéna magja, a nyírfa levele, a bojtorján gyökere, a levendula illóolaja, a sárga tárnics gyökere. Mivel az alkohol egyes vélemények szerint fokozhatja a hajhullást, sokan előnyben részesítik a növények vizes vagy olajos (olíva- vagy mandulaolajjal készült) kivonatát.

1947
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39850
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]