Miért ne vágassunk túl gyakran hajat?

1629
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbben azt hiszik, hogy a haj levágása elősegíti annak növekedését. Ezért hajvagas– különösen a férfiak, de lánygyermekek is -, ha észreveszik, hogy hullik a hajuk, sokszor kopaszra nyíratják fejüket. Ez helytelen, mert ha a hajszál végét folyton lenyírogatjuk, azzal a szomorú következménnyel kell számolnunk, hogy teljesen megzavarjuk a hajállomány természetes növekedését.

Minél gyakrabban nyírjuk vagy nyíratjuk a hajat, annál kevésbé piheni ki magát a hajszemölcs – a hajzat „termelője”. A gyakori nyírással újra és újra túltermelésre késztetjük, aminek az lesz a következménye, hogy a hajszemölcs kimerül, esetleg elpusztul.

Akár kopaszságot is okozhat a túl gyakori hajvágás

Amilyen arányban terjed a rövid hajviselet a nők körében, olyan mértékben növekszik a kopaszodó nők száma. Valamikor a nők kivétel nélkül hosszú hajat hordtak, és megkopaszodásuk csaknem ismeretlen volt. Ez azért lehetett így, mert a hajat nem zavarták meg természetes, rendkívül lassú növekedésében. Amikor egy-egy hajszál hosszú évek alatt egy bizonyos hosszúságot elért, kihullt, és a helyébe új hajszál növekedett, mivel a hajszemölcsnek elég ideje volt kipihennie magát és egy újabb hajszál termelését előkészítenie.

Kétségtelen, hogy amikor a rossz minőségű, az utolsó harmadában töredező hajat visszanyíratjuk, az a látszat, hogy a haj erősödött. Minden valószínűség szerint ebből a látszatból alakulhatott ki a tévhit, miszerint minél gyakrabban vágjuk vissza a hajat, az annál jobban megerősödik. Ha ez így igaz lenne, akkor az ellenkezőjét is tapasztalhatnánk, nevezetesen azt, hogy aki hosszú éveken keresztül nem vágja le a haját, annak a hajállománya elsilányul.

Pedig mily sokan vannak nők, akik szinte sportot űznek hajuk minél hosszabbra történő megnövesztéséből! Sokszor akkora hajfonatot növesztenek, hogy az kibontva a földig ér. S lám, milyen szép sűrűek ezek a hajkoronák!

Milyen gyakran vágassunk hajat?

A haj vágásának gyakoriságát különféleképpen kell megítélnünk a férfiak és a nők esetében. Mintegy genetikai örökségként tapasztalható, hogy a nők haja kevésbé bírja a gyakori hajvágást.

Mégis, felvetődik a kérdés, hogy a hajvágás mint a hajápolás egyik eleme mennyi időnként is történjék. A kérdés megválaszolásához el kell választani a hajvágástól az ún. fazonigazítást, amikor csak a tarkó és a halánték melletti kishajállomány levágására kerül sor. Erre akkor van szükség, ha a hajzat a gondozatlanság benyomását kelti.

A tapasztalatok szerint a férfiaknak hathetente. a nőknek mintegy háromhavonta érdemes levágatniuk a hajukat. Utóbbi természetesen nem azt jelenti, hogy kisebb igazításra a hölgyek ne menjenek fodrászhoz. Csupán arról van szó, hogy a haj drasztikus visszanyírását ne végeztessék gyakrabban.

1629
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9360
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]