Amit tudni érdemes a haj felépítéséről és növekedéséről

1798
HOZZÁSZÓLÁS:

Eredetében és szerkezeti felépítésében a haj és a szőrzet között nincs lényeges különbség. A fejbőrön négyzetcentiméterenként átlagban 130, az egész fejbőrön összesen pedig 150-200 ezer hajszál található. (Ettől mindkét irányban vannak eltérések: gyakran találkozunk eredendően ritka és öröklötten sűrű hajú emberekkel.)

A haj felépítése

A hajnak vagy szőrnek már nincs anyagcseréje, hiszen nem tartalmaz élő sejteket, hanem elhalt, elszarusodott hámsejtekből áll. A hajszemölcsöket vagy hajhagymákat viszont élő sejtek alkotják, és ezek a bőr mélyebb rétegeivel gazdag ér- és idegfonat révén állnak összeköttetésben.

A hajhagyma folyamatosan új hámsejteket termel, amelyek a fölöttük levőket fokozatosan kifelé nyomják, miközben azok elszarusodva hajjá válnak. A hámsejtek felső rétegében a hajba bőrpigment rakódik le, s ez adja a haj színét. A hajas fejbőr felülete felé haladó, elszarusodott hámsejtek, tehát a bőrbe benyomuló hajszál kitolódása közben állandóan kenődik a haj csatornájába nyíló faggyúmirigyek váladékával. A frissen kibújt haj éppen ezért fényes és simulékony.

A haj göndörsége vagy egyenes volta az elszarusodott hámsejtek alapállományának, a keratinnak a kémiai szerkezetétől függ. Ezt örökletes tényezők szabják meg. A négerek és egyes fehér bőrű családok hajzata göndör, másoké sima. A keratin kémiai szerkezete hő- és vegyi hatásra megváltozik. Ezen alapszik a hajsütés, a göndörítés, a tartós hullám készítése. A göndör hajat ki is lehet egyenesíteni; a módszert a néger nők előszeretettel alkalmazzák. Természetesen mindig csak a már kinőtt hajat lehet göndöríteni vagy egyenesíteni, az újonnan növő haj mindig eredeti, örökletes tulajdonságait hordozza. Ezért a göndör vagy hullámos hajat véglegesen megváltoztatni nem lehet.

Mennyit nő a haj?

A haj hossznövekedése napi 0,2-0,3 mm. Naponta körülbelül 40-80 hajszálunk hullik ki. Fiatalkorban általában ugyanennyi új hajszál nő ki helyettük. Ezt a jelenséget természetes hajváltásnak nevezzük. Évente mintegy 30000 hajszálunk cserélődik ki.

Az ember szempillái félévenként, a hajas fejbőr hajszálai pedig három és fél-négy esztendős időközökben teljesen kicserélődnek. Utóbbi adatból könnyűszerrel megállapítható, hogy ha megszűnik az új hajszálak növekedése, kb. négy esztendő alatt teljesen megkopaszodhat az illető!

Ezért, ha valaki egyáltalán nem tapasztalja hajzatának megújulását, azonnal radikális beavatkozásra van szükség; föl kell deríteni és mielőbb meg kell szüntetni a hajhullás okát.

1798
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39850
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]